• Ukoliko nemate energetski certifikat kazne i do 10 000 kn

  Uvode se energetski certifikati za iznajmljivače, kazne do 10.000 kuna

  Privatnim iznajmljivačima smještaja ostalo je tek nešto manje od šest mjeseci vremena da izrade energetske certifikate za svoje objekte.

  energetsko certificiranje građevina

  energetsko certificiranje građevina

  Naime, prema članku 24. Zakona o gradnji, vlasnik zgrade za koju se izdaje certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, dužan je prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili na leasing pribaviti energetski certifikat. Također, vlasnik je dužan isti certifikat ili njegovu kopiju predati kupcu, najmoprimcu, zakupcu odnosno primatelju leasinga. Prije objavljivanja oglasa za prodaju, iznajmljivanje, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezina posebnog dijela koji se objavljuje u medijima, vlasnik i ovlašteni posrednik u prometu nekretninama dužni su navesti energetski razred zgrade.

  Da ne bilo zabune, ovo pravilo obuhvaća i sezonske iznajmljivače u turizmu, ali i iznajmljivače tijekom cijele godine, na duže periode. Sukladno članku 203. Zakona o gradnji, navedene odredbe, ali i prekršajne odredbe za nepoštivanje obveze stupaju na snagu i primjenjuju se od 1. siječnja 2016. godine. Kazne su definirane Zakonom o gradnji i kreću se od pet do 10 tisuća kuna za fizičku osobu, te od 15 do 30 tisuća kuna za pravnu osobu. Novčanom kaznom u iznosu od 15 do 30 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, ovlašteni posrednik u prometu nekretnina ako u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup koji se objavljuje u medijima ne navede energetski razred zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela.

  TRAŽENI DOKUMENT

  U slučajevima kada se jedan dio kuće koristi za potrebe domaćina, a drugi se sastoji od apartmana za iznajmljivanje, energetski certifikat može se izraditi samo za objekt u cjelini. Upravo je takvih objekata najviše na našem području.

  Što se dužine trajanja energetskog pregleda tiče, on može trajati tek nekoliko sati, ukoliko stambeni objekt ima uredne građevinske papire, pri čemu se misli na tlocrt objekta. Ukoliko to nije slučaj, ovlašteni energetski certifikatori moraju izići na teren i izvršiti mjerenje cjelokupnog objekta kako bi dobili ulazne podatke i u tom slučaju procedura traje nešto dulje, doznajemo od Emila Živkovića iz šibenske tvrtke Sea inžinjering.

  – Energetski certifikat je dokument koji je sve više potreban, pa je uz prodaju, iznajmljivanje i slično, certifikat potrebno priložiti uz svaki novi objekt prilikom traženja uporabne dozvole. Možemo reći da je populacija velikim dijelom neupućena, budući da mediji slabo obrađuju temu energetskog certificiranja, tako da ne čudi činjenica da velik dio iznajmljivača ostane začuđen činjenicom da u skoroj budućnosti uopće neće moći raditi u turističkoj branši iznajmljivanja bez energetskog certifikata – kaže Živković.
  Iz tvrke Elektromix d.o.o. slažu se da kod privatnih iznajmljivača još uvijek ne vlada velik interes za izradu energetskog certifikata nekretnine.

  – Pretpostavljamo da iznajmljivači čekaju da završi sezona. Vjerojatno će se na jesen javiti svi odjednom. Dosad smo obavili tek nekoliko certificiranja za iznajmljivače – napominju iz te tvrtke.

  Energetski certifikat sadrži energetski razred objekta te uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije, a sve s ciljem zaštite kupca i iznajmljivača te poticanja kvalitetnije gradnje.

  Uz energetski certifikat izrađuje se i Izviješće o energetskom pregledu. Radi se o dokumentu koji podrobnije opisuje energetski certifikat, analizira potrošnju energenata i vode u nekretnini. Izviješće sadrži i preporuku koje je korake eventualno potrebno poduzeti da bi nekretnina bila energetski učinkovitija, a samim time i potrošnja energija manja, što će u konačnici dovesti do značajnih financijskih ušteda. To omogućuje vlasniku nekretnine, budućem kupcu ili iznajmljivaču uvid o financijskim mogućnostima  i potrebnim investicijama.

  KOLIKO SVE TO KOŠTA?

  Cijena energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata stambenog objekta ovisi o površini i kompleksnosti same nekretnine te ugrađenih tehničkih sustava. Najveća razlika u cijeni ovisi o tome radi li se o postojećoj ili novoj zgradi te o dostupnosti i kvaliteti projektne dokumentacije koja ja uvjet za izdavanje certifikata energetske učinkovitosti. Okvirne cijene kreću se oko dvije do dvije i pol tisuće kuna za objekte površine do 400 metara kvadratnih, iako se na internetskim oglašivačima mogu pronaći i povoljnije ponude.

   

  Za više informacija možete pronaći korisne dodatne informacija na ovim stranicama:

   

  http://megabooker.hr/energetsk-certifikat-apartmana/

  http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=14522

   

   

   

   

   

  Post Tagged with ,

Leave a Reply